Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Νεες αδειες οδηγησης-διπλωματα


  • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
1 απάντηση σε αυτό το θέμα

#1 fidel

fidel

    VFH Senior Member

  • Members
  • 1.899 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 23 Ιανουάριος 2009 - 14:18 μμ

Νεες αδειες οδηγησης-διπλωματα!
Από τη Δευτέρα χορηγούνται τα νέου τύπου διπλώματα οδήγησης

Τα νέα διπλώματα θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα και θα εκδίδονται πλέον από τη διεύθυνση διαβατηρίων της αστυνομίας.

Επίσης, η αναγραφή του τύπου αίματος στα νέα διπλώματα είναι προαιρετική.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται η δυνατότητα προσθήκης πρόσθετων πληροφοριών μέσω ειδικού τσιπ.

Οι κάτοχοι παλαιού τύπου διπλωμάτων δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν τα παλιά διπλώματα, καθώς θα ισχύουν έως το 2032.

γι αυτο μην βιαστειτε να πατε να τα αλλαξετε!


#2 fidel

fidel

    VFH Senior Member

  • Members
  • 1.899 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 23 Ιανουάριος 2009 - 14:19 μμ

Διευκρινήσεις για τα νέα διπλώματα οδήγησης από τη Νομαρχία Αθηνών -Πειραιώς

21/01/2009


Διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα νέα διπλώματα οδήγησης εξέδωσε η Νομαρχία Αθηνών Πειραιώς. Συγκεκριμένα:

1. Γιατί άλλαξε η διαδικασία έκδοσης του διπλώματος οδήγησης;

Άλλαξε γιατί η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν είχαμε εναρμονιστεί, τότε τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα εκδίδονταν στην Ελλάδα δεν θα γίνονταν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος.

Σύμφωνα, με την κοινοτική οδηγία (2006/126/ΕΚ), οι νέες άδειες οδήγησης από 19-1-2009, σε όλα τα κράτη – μέλη πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδονται, σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρουν οι διατάξεις της οδηγίας και να εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας. Τα νέα διπλώματα είναι πιο εύχρηστα για τον πολίτη και πιο ασφαλή, αφού είναι αδύνατη πλέον η πλαστογράφησή τους.

2. Αν έχω δίπλωμα οδήγησης, το οποίο λήγει το 2025 πότε πρέπει να εκδώσω νέο;

Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τους.

Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα διπλώματα οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο. Η αντικατάσταση του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι εκτυπωμένο σε χάρτινο έντυπο με νέο, πλαστικού τύπου, πριν από το 2033 μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Ωστόσο, συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Μεταφορών από την 1/4/2009 για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

3. Εκδίδω τώρα δίπλωμα οδήγησης, πρέπει να ακολουθήσω τη νέα διαδικασία;

Ναι. Για αιτήσεις που κατατίθενται από την 19-1-2009 και μετά, στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών των Νομαρχιών, για έκδοση νέου διπλώματος οδήγησης, επέκταση, ανανέωση κ.λ.π., τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία.

4. Κατοικώ σε έναν από τους 48 Δήμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών. Σε ποιά Διεύθυνση Μεταφορών μπορώ να καταθέσω τα δικαιολογητικά που απαιτούνται;

Ειδικά, για τους 48 Δήμους που υπάγονται στη Νομαρχία Αθηνών, ο Νομάρχης, Γιάννης Σγουρός, έλαβε την απόφαση οι πολίτες να μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους και ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας τους, σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών. Σκοπός είναι η άμεση και εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Αναλυτικά οι Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών είναι:

* Κεντρικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 156, Χολαργός
* Ανατολικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή
* Δυτικός Τομέας: Τρώων 1 & Χαλκίδος, Περιστέρι
* Νότιος Τομέας: Θεομήτορος 59, Άλιμος

5. Τί δικαιολογητικά απαιτούνται;

Ισχύουν τα ίδια δικαιολογητικά που απαιτούνταν από το Νόμο και πριν από την 19/1/2009 και προστίθενται υποχρεωτικά και τα παρακάτω: Α) Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης, χορηγείται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών ή μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών: www.yme.gr/Οδηγός του Πολίτη / Άδειες Οδήγησης

* Στην αίτηση εκτύπωσης πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία προσωπικής κατάστασης του ενδιαφερομένου με κεφαλαίους χαρακτήρες, με στυλό αποκλειστικά χρώματος μπλε (τύπου bic)
* Το επώνυμο και το όνομα συμπληρώνονται, όπως αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα ελληνικών αρχών (ταυτότητα ή διαβατήριο)
* Δεν απαιτείται η αναγραφή λατινικών χαρακτήρων
* Με λατινικούς χαρακτήρες αναγράφονται μόνο τα ξένα ονόματα, όπως αυτά αναφέρονται σε δημόσια έγγραφα (π.χ. αποδεικτικό ταυτότητας ομογενών, διαβατήρια κ.λ.π.)
* Η υπογραφή του κατόχου, πρέπει να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο υποδεικνυόμενο πλαίσιο για την υπογραφή

Η παραπάνω υπογραφή θα εκτυπώνεται στο νέο δίπλωμα οδήγησης και για αυτό πρέπει να μπαίνει προσωπικά από τον ίδιο τον κάτοχο.

Β) Παράβολο 30 Ευρώ της Εθνικής Τράπεζας

Γ) Μια έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, η οποία θα επικολλάται στην αίτηση εκτύπωσης (με ειδική κόλα τύπου stick)

Απαγορεύεται αυστηρά, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος ή συνδετήρων, τόσο για την επικόλληση της φωτογραφίας, όσο και για την τυχόν σύρραψη των δικαιολογητικών που επισυνάπτονται στην αίτηση.Προσοχή, η φωτογραφία θα πρέπει να πιαστεί από τις άκρες και να μην υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα (η επικόλληση γίνεται με τη βοήθεια λευκού χαρτιού). Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας πριν κολληθεί στην αίτηση να αναγράφεται αχνά με μολύβι το όνομα και το επώνυμο του αιτούντος.Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών.

6. Σε πόσες μέρες θα έχω το νέο δίπλωμα οδήγησης;

Πριν την 19/1/2009, τα νέα διπλώματα οδήγησης εκδίδονταν από τις Διευθύνσεις Μεταφορών, της Νομαρχίας Αθηνών σε τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες, από την ημέρα της πρακτικής εξέτασης.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), εντός επτά ημερών από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ημερομηνία αποστολής της αίτησης εκτύπωσης και θα επιστρέφονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών, για να παραδοθούν στους πολίτες.

7. Γιατί η διαδικασία έκδοσης άδειας οδήγησης επιβαρύνεται με 30 Ευρώ;

Το παράβολο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος των 30 Ευρώ, θα καταβάλλεται υπέρ του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ν.δ. 638/1970 όπως ισχύει) και περιλαμβάνει τέλη υπέρ δημοσίου, την αξία του εντύπου του διπλώματος οδήγησης και των ταχυδρομικών εξόδων αποστολής των δικαιολογητικών προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστροφα των διπλωμάτων οδήγησης προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στη Γραμμή Επικοινωνίας της Νομαρχίας Αθηνών: 1539 από 8π.μ. έως 8 μ.μ.